AMSTERDAM - Willem Holleeder was diep teleurgesteld in advocaat Bram Moszkowicz toen die in 2007 aankondigde hem niet meer te willen verdedigen.

Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het NTR-programma College Tour.

"Hij vertelde dat hij mij, koste wat kost, de rest van mijn leven zou blijven verdedigen. Een week later stopte hij toch. Dat was een harde klap", aldus Holleeder. "Dat vond ik erg vervelend."

Moszkowicz legde destijds de verdediging van Holleeder neer omdat hij 'te beschadigd' was geraakt om hem nog langer bij te staan. Hij lag toen onder meer onder vuur omdat hij Holleeder verdedigde terwijl hij eerder een van diens veronderstelde slachtoffers Willem Endstra bijstond.

'Geen inzicht'

Volgens Holleeder probeerde het Openbaar Ministerie hen 'willens en wetens uit elkaar te drijven'. Holleeder wilde niet ingaan op de huidige zaak tegen Moszkowicz. Hij zou jarenlang belasting hebben ontdoken. "Ik heb daar geen inzicht in", aldus Holleeder. Wel liet hij weten Moszkowicz altijd een goede advocaat te hebben gevonden, 'tot de dag dat hij stopte'.

In het programma ging Holleeder verder alle vragen uit de weg over zijn vermeende betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld.

Commotie

Er ontstond nogal wat commotie toen duidelijk werd dat Holleeder te gast zou zijn in College Tour.

Holleeder over de kritiek: ''Ik vind het belachelijk. De hele commotie begrijp ik eigenlijk niet'', zei Holleeder in het programma. Hij merkte op dat iedereen die kritiek levert, hem ook gevraagd heeft voor een interview. ''Er is niemand die het niet gevraagd heeft.''

Heineken

In het programma kwam ook de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken aan bod. ''We hebben eerst een paar anderen geprobeerd'', vertelde Holleeder. ''Maar dat ging een beetje moeilijk.''

Een Philips-topman en een privébankier uit Blaricum zouden op de lijst van Holleeder hebben gestaan. Heineken bleek ook een goede kandidaat: ''Hij kon het wel makkelijk ophoesten, was de gedachte binnen de groep. Als ze niet zouden betalen, hadden we hem ook losgelaten.''

Met die gedachte was het makkelijk om aan het plan te beginnen, legde Holleeder uit. Toch heeft Holleeder wel spijt van het vastketenen van Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer: ''Het is middeleeuws, dat geef ik toe. We hebben ons op een gegeven moment wel beseft dat we te ver waren gegaan''.

'Niet bang'

Holleeder is sinds januari van dit jaar op vrije voeten. Hij wordt momenteel nog verdacht van een aantal liquidaties in het criminele circuit. Toch is hij niet bang voor wraak uit de onderwereld. ''Ik neem geen maatregelen'', zegt hij. ''Ik voel me niet bedreigd.''