HILVERSUM - Honderdduizenden meterkasten zijn brandgevaarlijk.

Een klein vlammetje in de kast kan leiden tot een gevaarlijke gasbrand doordat de kunststof gele gasleidingen smelten, meldt vrijdag RTL Nieuws.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond deed onderzoek naar een brand in Maassluis. Daar ontstond in augustus brand in een meterkast door een kapotte aardlekschakelaar. Binnen 10 minuten stond het huis in lichterlaaie.

De brand kon zo snel uitbreiden doordat de kunststof leiding in de meterkast het door de hitte snel begaf. Ook in andere delen van het land zijn dergelijke branden bekend. De veiligheidsregio wil dan ook extra bescherming van de leidingen in de meterkasten, bijvoorbeeld door ze in te tapen.

Kunststof aardgasleidingen worden sinds 2001 gebruikt, als vervanging van de koperen leidingen. De zogeheten NEN-gasnormencommissie, die de richtlijnen voor gasaansluitingen vaststelt, beraadt zich over de plastic gasleidingen. Netbeheerder Stedin heeft wel de NEN-commissie gevraagd of het nog zinvol is de kunststof leidingen te blijven gebruiken.