GRONINGEN - Het verdachte pakketje dat maandag in de stad Groningen onder een auto werd aangetroffen, was een zendertje.

Het was geplaatst door een 39-jarige man uit het Noord-Hollandse Bergen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens het plaatsen van het apparaatje. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Het gps-volgsysteem was bevestigd onder de auto van een 69-jarige vrouw uit Assen. Haar auto stond geparkeerd in de Van Elmptstraat in Groningen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld om het pakketje te verwijderen.

De 39-jarige man meldde zich naar aanleiding van de publiciteit deze week zelf op het politiebureau en bekende. Tussen hem en de vrouw uit Assen bestaat geen enkele relatie. Waarom de Bergenaar het zendertje heeft geplaatst, is niet duidelijk.

Afgezet

Gedurende het onderzoek van de EOD werd de omgeving in een straal van 100 meter rondom de auto ontruimd en afgezet. Ongeveer 350 medewerkers van het kantorencomplex moesten hun werkplek verlaten. Ook werd een deel van de N7 tussen Groningen en Hoogezand urenlang in beide richtingen afgesloten.

Na afloop meldde de politie dat de EOD een ondoorzichtige plastic doos had aangetroffen ''die alle kenmerken had van een explosief''.