AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Groningen in de zaken van een aantal betrokkenen bij de Project X-rellen in Haren.

Het gaat om de zaken waarbij de rechtbank de eis van justitie om vijfhonderd euro te storten in een schadefonds afwees.

Justitie eiste eerder deze week op snelrechtzittingen van een aantal verdachten een financiële bijdrage voor het fonds. De politierechter legde de straf in geen geval op omdat er nog te veel onduidelijkheid is over de werking van het fonds.

Justitie vindt het belangrijk dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding, en gaat daarom in hoger beroep. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich nu over de zaken buigen, laat het Openbaar Ministerie in Groningen weten.

Straffen

Van de 47 personen die tot dusverre door de politie zijn aangehouden, zijn er nu 17 voor de rechter verschenen. De rechtbank legde twee keer een celstraf op en kwam drie keer tot vrijspraak. In de overige zaken werden taakstraffen uitgesproken.

Maandag staat een derde snelrechtzitting gepland. Dan moeten 11 minderjarigen zich voor de rechter verantwoorden. Die zitting is achter gesloten deuren.