AMSTERDAM - Het begin van de herfstvakantie zorgt voor drukte in het verkeer. Op de weg is het vrijdagmiddag flink druk.

Schiphol stond vrijdagochtend al voor een van de drukste dagen van het jaar, meldt een woordvoerder van de Amsterdamse luchthaven.

Volgens een woordvoerder van de ANWB staan er vrijdagavond meer files dan gebruikelijk. Het verkeer staat vooral vast rondom Amsterdam en Utrecht. De vakantiedrukte valt samen met opvallend veel ongelukken. De ANWB denkt dat er zo'n 750 duizend mensen op de weg zijn.

Rond de 164 duizend passagiers reizen vrijdag via Schiphol. Ondanks de drukte op het Amsterdamse vliegveld vieren dit jaar meer Nederlanders herfstvakantie in eigen land ten opzichte van vorig jaar.

De herfstvakantie vindt gespreid plaats. Vrijdag begon de vakantie voor scholen in het midden en zuiden van het land. Het noorden volgt een week later.

Duitsland

Ook automobilisten in Duitsland moeten dit weekeinde rekening houden met extra files en enig oponthoud. Daarvoor waarschuwt ADAC,de Duitse zusterorganisatie van de ANWB.

In delen van Nederland en de deelstaat Hessen beginnen de herfstvakanties, in Noord-Rijland-Westfalen gaan de vakanties de tweede week in en in Hamburg, Berlijn, Brandenburg en Rijnland-Palts eindigen ze.

Druk wordt het volgens de ADAC vooral op wegen naar de Alpen en richting de kust. Op plaatsen waar er aan de weg gewerkt wordt kunnen makkelijk files ontstaan.

Nederlandse automobilisten kunnen vooral op de A1 van Dortmund naar Hamburg en de A3 Keulen richting Frankfurt, te maken krijgen met oponthoud.

Actueel filenieuws