ROTTERDAM - Opnieuw is een project van start gegaan in de strijd tegen files op de rijksweg A15 vanaf de Maasvlakte.

Door samenwerking en een betere douaneafhandeling kunnen vanaf vrijdag tegen concurrerende 'wegprijzen' containers van de Maasvlakte over het water naar Rotterdam worden vervoerd.

Dat hebben de drie initiatiefnemers, Pernis Combi Terminal (PCT), Kamps Transport bv en Customs Solutions & Improvements onder de naam The Sustainable Corridor vrijdag bekendgemaakt.

''Dit is juist het gedeelte waar de filedruk op de A15 het sterkst is'', licht Koerd Reijken van PCT toe.

Tevreden

Het marktinitiatief stemt vooral De Verkeersonderneming tevreden. Deze organisatie is destijds opgericht om de haven via de A15 en de wegen daaromheen bereikbaar te houden. Directeur Aernout van der Bend van De Verkeersonderneming is onder de indruk van het project omdat op jaarbasis meer dan 20.000 containers minder over de A15 worden vervoerd.

''Hiermee realiseren de initiatiefnemers een bijdrage van 10 tot 15 procent aan de doelstellingen op het gebied van vermindering van CO2-uitstoot'', aldus Van der Bend. De verbinding vaart op vaste tijden tussen de Maasvlakte en PCT in Rotterdam. ''Het is eventueel ook mogelijk om containers nog verder het land in te brengen'', zegt Reijken.

Het ligt in de bedoeling dat in 2035 het aandeel vrachtvervoer op de A15 en N15 is teruggebracht van ongeveer 50 procent nu naar 35 procent. Als dat niet gebeurt, raken de wegen verstopt en blijft de CO2-uitstoot onverminderd hoog. Voor The Sustainable Corridor bestaat volgens Reijken al aardig wat belangstelling.