ARNHEM - De 24-jarige Mohamed ben J. die 25 juli vorig jaar in Utrecht tijdens een straatrace iemand doodreed, heeft vrijdag in hoger beroep dezelfde celstraf maar een hoger rijverbod gekregen.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de man tot 4 jaar cel, waarvan 1 voorwaardelijk, en 8 jaar rijverbod. De rechtbank Utrecht koos eerder voor 5 jaar rijverbod.

Ben J. reed minstens 104 kilometer per uur waar 50 is toegestaan. Hij raakte de macht over het stuur kwijt en ramde een Honda. Een inzittende van die Honda overleed en een andere raakte in coma met mogelijk blijvende schade.

Getuigen zagen de BMW van Ben J. als een dolle over de Cartesiusweg rijden, racend tegen een andere BMW die nooit opgespoord is. In een bocht ging het mis. Zijn verdediging stelde dat hij 70 of 80 kilometer per uur reed. Getuigen spraken over 100 tot 180.

De aanklager eiste twee weken geleden wegens doodslag en poging doodslag 8 jaar cel en 10 jaar rijverbod. Net als de rechtbank vindt het hof dat niet bewezen. Wel roekeloosheid in het verkeer, die een ongeluk oplevert met fatale afloop én zwaar lichamelijk letsel.