AMSTERDAM - De Amsterdamse politie houdt eerder Marokkaanse en donkere mannen en Oost-Europeanen staande dan andere personen.

Dat blijkt uit een intern onderzoek van de Amsterdamse politie, meldt Het Parool vrijdag.

Agenten rechtvaardigen de 'selectieve aandacht' met eerdere ervaringen en politie-informatie, constateert antropoloog Sinan Çankaya, die anderhalf jaar lang het onderzoek leidde.

Volgens Çankaya hebben politieagenten een onbewust beeld van hoe een crimineel er uit ziet. Van discriminatie wil hij echter niet spreken: "het komt vooral neer op onbewuste vooroordelen", zegt de antropoloog in de krant.

Dit kan ertoe leiden dat agenten keer-op-keer dezelfde mensen controleren, stelt het rapport. Eerder is al onderzocht dat selectieve aandacht voor bepaalde groepen niet leidt tot betere resultaten.

Training

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg erkent de problematiek en wil agenten gaan trainen om beter te selecteren op gedrag in plaats van uiterlijk.

De conclusie van het onderzoek is geen verrassing, vindt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Voorzitter Aissa Zanzen hoopt dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het onderzoek oppakt. Dezelfde problematiek zou volgens hem bestaan in andere steden.