AMSTERDAM - De Nederlandse ouders van de illegaal geadopteerde baby Donna hebben vrijdag van de Belgische rechtbank een boete gekregen.

De Vlaamse draagmoeder van het meisje en haar partner kregen naast een boete een voorwaardelijke straf. De biologische vader en zijn partner hebben geen straf gekregen, melden Belgische media.

Alle zes betrokkenen in de zaak hebben zich volgens de rechtbank in Oudenaarde schuldig gemaakt aan 'onterende behandeling'. Donna werd in 2005 in België geboren.

Om het kind te baren hadden de Antwerpse biologische vader en zijn echtgenote een draagmoeder in de arm genomen. Ze werd bevrucht met het sperma van de man.

Ruzie

De Vlaamse draagmoeder kreeg echter ruzie met het stel en verkocht Donna via internet voor vijftienduizend euro aan een Nederlands echtpaar in Leusden. Ze vertelde het Belgische paar dat ze een miskraam had gekregen.

De rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 al dat Donna bij haar Nederlandse pleegouders mocht blijven.

Belgische justitie

De Belgische justitie had tegen het Nederlandse stel een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een boete van 550 euro geëist. Tegen de draagmoeder en haar partner was dezelfde straf geëist.

Tegen de biologische vader en zijn echtgenote was een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist.