BOZUM - In het Friese dorpje Bozum zijn nog eens 27 huizen ontruimd, nadat in de nacht van donderdag op vrijdag asbest was vrijgekomen bij een felle brand.

Dat meldde de gemeente Littenseradiel, waar het dorpje deel van uitmaakt, vrijdag. Eerder in de nacht waren al 17 woningen ontruimd.

Een gespecialiseerd bedrijf is vrijdagmorgen begonnen met het onderzoek naar de verspreiding van asbestdeeltjes in het dorp.

De bewoners werden vrijdagochtend tussen 7 en 9 uur uit hun huizen gehaald door de brandweer.

Afgezet

Schoenen en voertuigen moesten worden ontsmet, voordat de bewoners het afgezette gebied van enkele straten mochten verlaten. Het besmette gebied van enkele straten is afgezet en wordt vrijdagochtend schoongemaakt.

In hun woning zijn de bewoners veilig, beklemtoonde de gemeente. Ramen en deuren moet dichtblijven. De brand woedde in een loods, die de eigenaar gebruikte om aan auto's te sleutelen. De oorzaak is nog niet bekend.

Opvang

Voor de bewoners van 17 huizen die 's nachts al hun huis uit moesten, is opvang geregeld. Hetzelfde geldt voor de mensen die vrijdagochtend hun huis uit moesten. Huisdieren mogen mee, de woningen worden voor zolang het nodig is bewaakt. Bewoners wordt geadviseerd om mee te nemen wat zij de komende 24 uur nodig denken te hebben.

Vanwege de overlast zijn basisschool 'De Dûbelspan' en peuterspeelzaal 'It Krobbehonk' gesloten.