DEN HAAG - De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. blijft vastzitten op de terroristenafdeling van De Schie in Rotterdam.

Justitie ziet geen enkele reden om hem over te plaatsen, schrijft het ministerie in een brief. De advocaten van K. willen die beslissing opnieuw aanvechten, zo laten ze vrijdag weten.

K. die wacht op zijn vermoedelijke uitlevering aan de Verenigde Staten, vroeg al eerder om overplaatsing. Een rechter uitte zich toen kritisch over zijn detentie, omdat het onduidelijk was of dat wel voldeed aan de voorwaarden die een psychiater daaraan stelde. De rechter vond dat justitie opnieuw naar de detentie moest kijken.

De Nederlander werd in 2010 opgepakt in Pakistan en zat 8 maanden vast op verschillende locaties. Hij werd vorig jaar april op het vliegtuig gezet en op Schiphol direct in de boeien geslagen.

Al-Qaeda

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse soldaten, in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda. De Hoge Raad heeft gezegd dat K. mag worden uitgeleverd, de minister moet daarvoor nog groen licht geven.

Sinds zijn aanhouding op Schiphol verblijft K. op de terreurafdeling. Volgens zijn advocaten zit K. veelvuldig alleen, terwijl een sociaal isolement moet worden voorkomen. Maar volgens justitie is geen sprake van een isolement. Er hebben meer verdachten vastgezeten op de terroristenafdeling en K. mocht vaker dan normaal bezoek ontvangen.

Advocaat

Advocaat Oliver Much zegt dat justitie zaken mooier voorspiegelt dan ze in werkelijkheid zijn. ''Sabir zegt dat hem bijvoorbeeld geen extra sport en recreatie is aangeboden en het extra bezoek van zijn broer was heel sporadisch en dateert al weer van maanden geleden'', zei hij.

Sinds 18 september zit ook een andere verdachte vast op de terroristenafdeling, maar volgens Much mag K. daar geen contact mee hebben.

Much en André Seebregts, K.'s andere raadsman, willen daarom opnieuw weten hoe de rechter tegen detentie aankijkt.