AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft donderdagavond tijdens zijn interview voor het tv-programma College Tour tal van vragen onbeantwoord gelaten.

Hij wilde niet reageren op vragen over criminele activiteiten waarvoor hij is veroordeeld, zoals de afpersing van zakenlieden, of waarvan hij momenteel wordt verdacht, zoals betrokkenheid bij liquidaties.

De 54-jarige Holleeder werd ondervraagd door studenten en door presentator Twan Huys, in een collegezaal van de universiteit van Utrecht.

De bijeenkomst werd druk bezocht. Veel aanwezigen waren studenten van Stijn Franken, Holleeders advocaat.

Beveiliging

De bijeenkomst was voorzien van strenge beveiliging, bezoekers moesten hun mobiele telefoons afgeven. Pownews zond donderdagavond heimelijk in de collegezaal gemaakte beelden uit.

Volgens Holleederbiograaf Auke Kok, aanwezig bij de College-Touropname, wilde Holleeder wel een paar vragen over zichzelf beantwoorden, zei hij donderdag bij Pauw en Witteman. Zo vertelde Holleeder dat hij een kerkganger is.

Heineken

Over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer zei Holleeder onder meer dat hij er spijt van had.

Ook vertelde hij onder meer dat Heineken en Doderer in hun geïmproviseerde cellen zaten vastgeketend voor hun eigen veiligheid; de ontvoerders waren bang dat hun slachtoffers zelfmoord zouden plegen.

Pers

Holleeder vindt de ophef over zijn deelname aan de College Tour onterecht. Alle media hebben hem benaderd voor interviews, liet hij tijdens de opnames van het NTR-programma weten.

De andere interviewaanvragen heeft hij zelf in de wind geslagen. Dat zeggen studenten die donderdagavond aanwezig waren bij de opnames van het interviewprogramma van Twan Huys.

De 54-jarige Holleeder zei dat hij niet zelf de media-aandacht heeft opgezocht die hij nu krijgt. Hij haalde volgens enkele studenten hard uit naar journalist John van den Heuvel, die hem een brief zou hebben gestuurd met een uitnodiging voor een luxe-interview in een beveiligde villa.

De brief werd ter plaatse in Utrecht voorgelezen door Huys. Er wordt nog uitgezocht of de brief echt is.

Grappen

De Heineken-ontvoerder maakte volgens enkele aanwezige studenten aan het begin van de avond een zenuwachtige indruk. "Hij zat te draaien op zijn stoel", zegt Floris Herculeijns. Toch reageerde Holleeder op de meeste vragen ontspannen en maakte hij regelmatig grappen. "Alsof hij het vaker had gedaan", liet een student weten.

Student Hesse van der Werk was na de opnames onder de indruk, al zegt hij dat Holleeder weinig nieuws heeft verteld. "Hij was charmant. Eigenlijk een knuffelcrimineel. Als je niet zou weten wat hij gedaan heeft en hij zou een bankdirecteur zijn, zou je dat niet verbazen."

De opnames werden volgens de aanwezigen twee keer stilgelegd. Beide keren was dat omdat iemand, ondanks geboden om mobieltjes en opnameapparatuur van tevoren in te leveren, een zendertje of mobieltje mee zou hebben.

De van tevoren aangekondigde beveiliging leek volgens een van de studenten 'zo lek als een mandje'. Mensen werden niet gefouilleerd of gecontroleerd voordat ze het Educatorium van de Universiteit Utrecht binnengingen.

Het gesprek met Holleeder in College Tour wordt vrijdagavond uitgezonden.