RIJSWIJK - Het aantal coffeeshops in Nederland is met bijna een kwart afgenomen sinds 1999.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Intraval in opdracht van het aan de overheid gelieerde Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Waren er in 1999 nog 846 coffeeshops in Nederland, in 2011 waren er nog maar 653 over. Dat zijn er 193 minder, oftewel 22,9 procent.

De overgebleven coffeeshops staan in 104 gemeenten. Dat betekent dat er liefst 314 gemeenten geen coffeeshop binnen de grenzen hebben.

Verbannen

Ook valt op dat de coffeeshop in acht Nederlandse gemeenten volledig is verbannen. Bergen op Zoom, Middelburg, Roosendaal, Hulst, Oud-Beijerland, Landsmeer, Spijkenisse en Stichtse Vecht moeten het allemaal zonder coffeeshop stellen.

Tegelijk zijn er gemeenten als Almere, Harlingen, Sudwest Fryslân, Kerkrade en Zwolle waar het aantal coffeeshops juist is gestegen. Almere spant de kroon; daar was in 1999 slechts één shop, nu zijn dat er vijf.

Gedoogbeschikking

Volgens de onderzoekers zijn er coffeeshops gesloten ''omdat de gedoogbeschikking is ingetrokken op basis van een negatief Bibob-advies, de eigenaar niet in staat was om een verklaring omtrent goed gedrag te laten zien of omdat één of meer AHOJ-G criteria zijn overtreden".

De Wet BIBOB biedt gemeenten houvast om de integriteit van onder meer coffeeshophouders te toetsen. De AHOJ-G criteria zijn de voorwaarden waaronder de handel in softdrugs wordt gedoogd.