'Coffeeshops verdwijnen uit centrum Utrecht'

UTRECHT - Als de landelijke aanscherping van het coffeeshopbeleid ongewijzigd doorgaat, verdwijnen alle coffeeshops uit het centrum van Utrecht. 

B en W van die stad maken zich daar grote zorgen over.

In Utrecht is plaats voor maximaal 17 legale verkooppunten van softdrugs. Er zijn er nu 13, waarvan er zeven moeten sluiten als het nieuwe beleid doorgaat.

Het Utrechtse college wil op zeer korte termijn van de minister van Veiligheid horen of lokaal maatwerk toch mogelijk blijft.

''Dat is nu meer aan de orde dan voorbereidingen voor de invoering van de wietpas'', aldus burgemeester Aleid Wolfsen in een brief aan de raad. Utrecht heeft zich al tegen invoering van de wietpas in de stad uitgesproken.

Drugsclub

Utrecht zou graag een ''drugsclub'' willen beginnen met een legale wietkwekerij. Het plan is om een vereniging op te richten met 100 tot 150 leden, die elk vijf wietplanten bezitten op een gemeentelijke kwekerij.

Een coffeeshophouder verkoopt de geoogste 'gemeentewiet' aan de leden. Dat zou de overlast en criminaliteit rond softdrugs enorm verminderen, denkt de gemeente. Er is al een coffeeshop gereserveerd voor de 'social club' zoals de gemeente het noemt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie