ROTTERDAM - Faig B. verdwijnt levenslang achter de tralies omdat hij vorig jaar mei vier vrouwen om het leven bracht en een poging deed een man van het leven te beroven.

Dat heeft donderdag de rechtbank in Dordrecht bepaald.

De uitspraak deden de rechters in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam. Ze veroordeelden B. voor drie moorden, doodslag en een poging tot doodslag.

B. schoot op 12 mei 2011 in zijn woning in Helmond zijn ex-vriendin Farida dood. Enkele dagen later, op 16 mei, reed hij naar Zwijndrecht. Daar bracht hij zijn andere ex-vriendin Nargiz, haar zus en hun moeder om het leven.

Ook schoot hij op de vader van het gezin, die de aanslag overleefde. De rechters vinden het aannemelijk dat hij de vrouwen om het leven bracht uit wraak om de eerder stuk gelopen relaties.

Roerloos

Het Openbaar Ministerie had ook om een levenslange gevangenisstraf gevraagd, maar dan voor vier moorden en een poging daartoe. Maar moord op de moeder en poging tot moord op de vader achtte de rechtbank niet bewezen.

De 27-jarige verdachte, die tijdens de behandeling van de zaak roerloos alles aanhoorde, bekende betrokken te zijn bij de schietpartijen, maar ontkent dat hij de moorden heeft gepland. Hij zou in paniek zijn geweest.

Meedogenloos

De rechter vond dat B. meedogenloos te werk was gegaan en dat de kans op herhaling in de toekomst aannemelijk is. Daarom paste volgens hem niets anders dan een levenslange gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde tevreden op de uitspraak.

Advocaat Margje van Weerden vermoedt wel in hoger beroep te gaan, ook al stelde haar cliënt eerder dat hijzelf ook levenslang verdient. ''Maar juridisch gezien vinden wij een straf van 30 jaar beter omdat hem nu elk perspectief wordt ontnomen. Dat is inhumaan'', aldus Van Weerden.

Opgelucht

De moeder van Farida, de jonge vrouw die in Helmond werd vermoord, reageerde opgelucht, ook al moet ze leven met de dood van haar dochter. ''Ik hoop dat hij 100 jaar wordt. Ik zal iedere dag voor zijn gezondheid bidden.''