3 jaar cel en tbs voor Sietske H.

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Sietske H. donderdag veroordeeld tot 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Volgens het hof is er geen sprake van moord maar van doodslag. De vrouw had vooraf geen plan, zo oordeelden de rechters.

De gevangenisstraf is aanzienlijk lager dan de rechtbank in mei 2011 oplegde (12 jaar, de maximale straf voor kindermoord), omdat Sietske H. (27) nu wel heeft meegewerkt aan een psychologisch onderzoek.

De rechtbank stelde toen één keer kinderdoodslag vast (de eerste baby) en drie keer kindermoord.

Het hof acht in alle gevallen moord niet bewezen, doodslag wel. Sietske H. heeft in verhoren verklaard dat zij voorafgaand aan de bevalling geen plannen had gemaakt hoe 'dit probleem' moest worden opgelost en dat het maken van geluid door de pasgeboren kinderen haar telkens de impuls gaf om tot het doden over te gaan, aldus het hof.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

De rechters namen de conclusies van deskundigen over dat Sietske H. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is als gevolg van een aangeboren hersenafwijking. ''Ze heeft wel een soort gevoel van goed en fout, maar ze heeft geen geweten zoals u en ik'', zei een van de deskundigen 2 weken geleden tijdens de rechtszitting.

''Ze vermijdt de realiteit. Als ze iets wegstopt, is het er niet meer. Dingen op afstand houden is haar tweede natuur.''

Koffers

Sietske H. heeft steeds gezegd dat ze zelf ook niet precies wist waarom ze haar kinderen heeft omgebracht, om die vervolgens jarenlang in koffers op zolder van haar ouderlijk huis in Nij Beets te bewaren.

''Ik ben blij dat ik toch heb meegewerkt aan de onderzoeken'', zei ze 2 weken geleden. ''Ik heb enkele antwoorden gevonden hoe ik in elkaar zit. Ik hoop dat ik nog meer antwoorden zal vinden.''

Sietske H. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ze zit al ruim 2 jaar in voorarrest in de vrouwenvleugel van de gevangenis in Zwolle.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie