'Hooijmaijers kreeg steekpenningen Fortis'

HAARLEM - Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland heeft in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen ontvangen van Fortis Nederland. 

Dat staat in de dagvaarding tegen hem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bevestigd.

Voor de gift zou Hooijmaijers zijn invloed moeten gebruiken om Fortis huisbankier van Noord-Holland te maken. Er was hem nog meer geld beloofd als dat was gelukt.

Hooijmaijers staat volgende week samen met zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam terecht voor het aannemen van steekpenningen, witwassen en valsheid in geschrifte.

De ex-VVD-gedeputeerde zelf wordt beschuldigd van acht feiten. Volgens het OM heeft Hooijmaijers heeft zich tussen 2005 en 2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

Ballast Nedam

In totaal gaat het om een bedrag van bijna 350.000 euro. Ook bouwbedrijf Ballast Nedam zou Hooijmaijers hebben omgekocht. Een woordvoerder van Ballast Nedam zei desgevraagd dat het bedrijf de zaak onderzoekt. ''Voor ons is dit nieuw'', aldus de zegsman.

Eén van de projecten waarbij er volgens het OM steekpenningen aan Hooijmaijers zijn betaald, is de Bovenkerkerpolder in Amstelveen.

De gedeputeerde zou in 2007 bijna 60.000 euro hebben ontvangen als hij ervoor zou zorgen dat er meer huizen zouden worden gebouwd dan gepland. Ook kreeg hij gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië.

Valse facturen

Hooijmaijers verstuurde volgens het OM valse facturen via het adviesbureau van zijn vrouw en de Amsterdamse makelaar. Hij zou bijna 500.000 euro aan illegale inkomsten hebben witgewassen.

De rijksrecherche deed begin 2010 invallen bij Hooijmaijers thuis en bij enkele vastgoedbedrijven.

De oud-gedeputeerde heeft de beschuldigingen aan zijn adres eerder met klem ontkend. Hooijmaijers trad in de zomer van 2009 af als gevolg van de Landsbanki-affaire op IJsland waarbij de provincie Noord-Holland 78 miljoen euro kwijtraakte.

Lees meer over:
Tip de redactie