'Slechts beperkt deel gevangenen krijgt juiste zorg'

DEN HAAG - Slechts een beperkt deel van de gedetineerden met psychische problemen krijgt tijdens detentie een passende behandeling.

Dat constateert de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een donderdag gepubliceerd advies aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid).

De RSJ constateert onder meer problemen bij de screening van gedetineerden en tekorten en overbelasting van psychologen. Ook duurt het soms lang voordat de zorg daadwerkelijk kan beginnen of blijft deze uit omdat een psychische stoornis niet wordt herkend. De raad zegt dat er ook veel bureaucratie is bij de (over-)plaatsing van de gevangenen.

Desondanks zegt de raad dat er sinds een aantal jaar positieve ontwikkelingen zijn. Vooral over de introductie van zogenoemde penitentiaire psychiatrische centra (ppc’s) is de RSJ positief. Die moeten overigens nog wel de aangeboden behandelingen verbeteren voor met name gevangenen die langer verblijven.

Volgens de RSJ is de psychische problematiek onder gedetineerden ernstig en omvangrijk. Circa de helft heeft een persoonlijkheidsstoornis, 40 procent heeft problemen met een verslaving en ongeveer 15 procent heeft een verstandelijke beperking.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie