'Donald G. gaf opdracht moord Endstra'

AMSTERDAM - Donald G., een bekende van Willem Holleeder heeft in 2004 de opdracht gegeven om vastgoedmagnaat Willem Endstra te vermoorden.

De Rus Namik Abbasov, die werd verdacht van de moord op Endstra, heeft dit vlak voor zijn dood in het geheim bekend gemaakt. NOS meldt dit woensdag op basis van processen-verbaal.

Volgens een officier van justitie uit de zaak-Endstra is Donald G. een 'nauwe bekende' van Holleeder.

Donald G. is een bekende in de Amsterdamse onderwereld. G. was destijds degene met wie 'topcrimineel' Stanley Hillis een afspraak had op de plek waar hij werd doodgeschoten. Na de liquidatie verscheen G. nog ter plaatse en werd aangehouden.

Advocaat

Eerder dit jaar zou de Rus Abbasov in het geheim gesprekken hebben gehad met de Amsterdamse politie. Hierin deed hij zijn uitspraak over Donald G. Abbasov zou van zijn advocaat afwillen die volgens hem door mensen rondom Holleeder werd betaald.

"Als ik een andere advocaat neem, vermoorden ze mijn gezin in Moskou. Ik wil ook niets verklaren tijdens de verhoren, omdat dit anders bij die personen terechtkomt", zou Abbasov hebben gezegd.

Abbasov werd een jaar geleden in Polen aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Rus van de moord op de vastgoedmagnaat, maar Abbasov wilde nooit iets zeggen. In maart overleed hij aan een hersenbloeding.

Donald G.

Donald G. werd in oktober vorig jaar samen met Harry S. aangehouden wegens afpersing en het witwassen van crimineel geld. Ze richtten zich onder andere op een aantal kunst- en antiekhandelaren. G. zit nog steeds vast.

Voor Bram Moscovicz, advocaat van Donald G., zijn de beschuldigingen onbekend. "Ik heb er net van gehoord via de media", zegt hij. "Voor zover ik weet, is hij niet aangehouden in zijn cel en is hij ook geen verdachte in deze zaak."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie