Cel voor opruien Project X Arnhem

ARNHEM - De 23-jarige man uit Arnhem die op Facebook opriep om auto’s in brand te steken bij het geplande Project X-feest in Arnhem op 28 september, is woensdag veroordeeld tot 2 weken cel, waarvan 1 week voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had wegens opruiing een werkstraf van 60 uur geëist, maar de politierechter vindt de oproep zo ernstig dat een werkstraf niet op zijn plaats is.

De Arnhemmer schreef: ,,Wie gaat er mee auto’s verbranden vanavond?'' en stelde in de rechtszaal dat dat een verkeerd soort humor was. Volgens zijn advocate had er een boete voorgesteld moeten worden.

De Arnhemmer postte zijn oproep op twee verschillende pagina’s zodat die te lezen was voor ten minste 417 mensen. Daarop zouden 626 mensen hun digitale duim hebben opgestoken voor zijn post. In de oproep schreef de Arnhemmer ook dat hij eraan zat te denken ,,een paar auto’s bij elkaar te zetten om te laten zien dat we het beter kunnen dan die homo’s in Haren''.

Niet de bedoeling

De Arnhemmer stelt dat het niet de bedoeling was dat er zoveel commotie van zou komen. De politierechter geloofde juist wel in opzet, omdat de Arnhemmer donders goed wist wat er kort daarvoor in Haren was gebeurd.

De advocate van de man stelde dat het OM de pers onnodig heeft opgepord met de aankondiging van de strafzaak terwijl het zonder rechter afgedaan had kunnen worden. Zij vond de geëiste 60 uur werkstraf al veel te hoog, laat staan de celstraf die de Arnhemse politierechter oplegde.

Zij vergeleek de zaak met die van een man die in een soortgelijke oproep refereerde aan de rellen in Londen en vervolgens in Amsterdam werd vrijgesproken van opruiing.

In Arnhem werd 28 september met een noodbevel een herhaling voorkomen van het uit de hand gelopen Facebookfeest Project X in Haren van een week eerder, waar ernstige rellen uitbraken. De politie in Arnhem richtte fuiken in langs alle toegangswegen zodat geen ‘feestganger' de stad inkwam.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie