'Sociaal leenstelsel zal studentenleven veranderen'

AMSTERDAM - Het sociaal leenstelsel, dat het nieuwe kabinet vanaf 2014 wil invoeren, zal grote gevolgen hebben voor studenten en hun ouders.

Over ruim anderhalf jaar zal de maandelijkse basisbeurs van €95,61 (thuiswonenden) en 266,23 (op kamers) verleden tijd zijn. Daardoor lopen studenten bedragen van 5.000 tot 13.000 euro mis over de hele studieperiode, omdat dit geld bij een goed studieresultaat nu nog omgezet wordt in een gift. 

De introductie van een leenstelsel voor studenten geeft aan dat de eurocrisis niet slechts een tijdelijke economische dip veroorzaakt, maar de samenleving fundamenteel verandert. In de toekomst zullen jonge mensen na hun studie een schuld van meer dan 25 000 euro moeten gaan aflossen.

Omdat de lonen voorlopig onder druk blijven staan, hypotheekrente voor nieuwe starters beperkt zal worden, komen ze in een hele andere wereld terecht, dan eerdere generaties studenten. 

'Bewuster'

''Studenten zullen moeten leren bewuster om te gaan met hun geld, ze zullen zich moeten gaan realiseren wat een lening van een paar honderd of duizend euro, op de langere termijn voor hun besteedbare budget betekent'', zegt Annemarie Koop van het Nibud.

Dit budgetinstituut probeert studenten al jaren in te prenten dat het belangrijk is om grip op je geld te houden.

''We weten nog niet precies hoe het leenstelsel zal uitpakken'', aldus Koop. ''Over de hoogte van de rente en de terugbetaalperiode is nog niks bekend. Maar hun studieschuld zal groeien. Die is de afgelopen jaren al gestegen, tot een bedrag van 15 000 euro per student. De gevolgen daarvan moeten ze zich niet na hun studie realiseren, maar straks al, als ze met hun studie beginnen. Studenten moeten minder op de korte termijn gericht zijn.'' 

Onwetendheid

Onderzoekers van het Nibud verbazen zich regelmatig over 'de totale onwetendheid' van studenten in geldzaken. Bijna de helft weet niet dat ze vanaf het moment dat ze geld lenen, al rente moeten gaan betalen en een kwart heeft geen idee hoe hoog die rente is.

''Wij hebben niks tegen lenen, maar het moet wel een investering in de studie zijn. Ik denk dat studenten zich dat niet realiseren. Als je een behoorlijke studieschuld opbouwt heeft dat invloed op de hypotheek die ze later kunnen krijgen. Daar staan ze niet bij stil'', zegt een van de onderzoekers. 

Opvallend is dat studenten zelf ook vinden dat het lenen eigenlijk veel te gemakkelijk gemaakt wordt. In principe hoeven ze bij DUO, de uitvoerder van de studiefinanciering, maar een paar keer te klikken en de pinpas werkt weer.

Het Nibud is het daarmee eens. Annemarie Koop: ''Studenten hebben nu eenmaal het wettelijk recht om te lenen. Maar er zou toch meer voorlichting bij gegeven moeten worden, zodat ze onmiddellijk zien wat het lenen van een paar honderd euro voor gevolgen heeft.'' 

Programma

Ruim twee jaar geleden begon het MasterCard met het programma 'Slim Studeren=Geld beheren'. Het Nibud is betrokken bij het project. De instelling trainde studenten om andere studenten de kunst 'van het uitkomen met je geld' bij te brengen.

De gedachte erachter was dat studenten meer van elkaar accepteren, dan van een docent, die toch maar met dezelfde praatjes aankomt als hun vader of moeder. Annemarie Koop: ''Het werkt goed: het project is dit seizoen z’n derde jaar in gegaan.'' 

Op de website van het Nibud is ook de Studieleenwijzer te vinden. Met een paar klikken kunnen studenten zien hoe een studieschuld van 15 000 euro, je na het afstuderen per maand kost en hoeveel die door de rente kan oplopen.

Koop: ''Als het leenstelsel er komt, moeten studenten nog beter voorgelicht worden over geld. Niet alleen door ons. Het is ook een taak voor ouders, banken die studentenrekeningen aanbieden en natuurlijk het onderwijs zelf.'' 

Op de Geldwijzer van het Nibud kunnen studenten zien hoe ze slimmer met hun geld kunnen omgaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie