Bleker blijft bij geen post meer op maandag

DEN HAAG - De post zal in de toekomst niet meer op maandag worden bezorgd.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken houdt vast aan dit voornemen, heeft hij de Tweede Kamer woensdag laten weten.

Vorig jaar kondigde de bewindsman aan dat het aantal bezorgdagen teruggeschroefd wordt van zes naar vijf.

De maandag valt af, omdat bezorging op die dag niet rendabel is voor PostNL. Veel post wordt tegenwoordig digitaal verstuurd. Vooral op maandagen is het volume te klein geworden. Het voortzetten van de postbezorging op deze dag zou alleen kunnen als de prijs van de postzegel sterk zou stijgen.

Onderzoeken

Bleker had de Kamer beloofd met het definitief doorhakken van de knoop te wachten tot de resultaten van twee onderzoeken bekend zouden zijn. Die zijn er nu.

Er blijkt onder meer uit dat het schrappen van de maandagbezorging slechts zeer beperkte gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het zittende personeel.

Wetsvoorstel

Bleker is van plan dit najaar een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen over het afschaffen van de postbezorging op maandag. Wanneer het precies ingaat, is nog niet bekend.

Het is de bedoeling dat bijzondere poststukken, zoals rouwkaarten, wel op maandag bezorgd zullen blijven worden.

PvdA

De PvdA reageerde woensdag tegen NU.nl afwijzend op het plan van Bleker. Volgens PvdA-Kamerlid Mariette Hamer is het raar om een normale werkdag uit te schakelen. "Bovendien kost het weer werkgelegenheid."

Ook de SP vindt de stap onverstandig. "Dit is het slechtste moment om zoiets door te voeren gezien alle onrust over reorganisaties", aldus Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Dit is gewoon een excuus om medewerkers op straat te zetten."

Overspannen

Volgens Gesthuizen moet PostNL beter kijken naar spreiding van de post. Dinsdag, donderdag en zaterdag zijn nu voor veel postwerkers te druk, stelt ze. "Nu al zitten mensen overspannen thuis, dat wordt alleen maar erger als je de maandag schrapt."

De SP meent verder dat het niet zomaar gezegd is dat er door de opkomst van digitale communicatie minder post verstuurd wordt. "Internet genereert ook post en ik krijg ook nog steeds elke dag post", aldus Gesthuizen. Wel geeft ze aan dat op een later moment gekeken kan worden naar de toekomst van de posterijen.

Lees meer over:
Tip de redactie