'Pomp Chemie-Pack vaak ontdooid met gasbrander'

BREDA - Personeel van Chemie-Pack gebruikte al jaren een gasbrander om bevriezing van een haperende membraanpomp in de winter te verhelpen.

De productieplanner van het bedrijf heeft dat verschillende keren gezien en zelf gedaan terwijl hij wist dat het verboden was, zo vertelde hij woensdag tijdens een getuigenverhoor bij de rechtbank in Breda.

Bijna iedereen wist dat het gebeurde, ook de chefs. Hij werd er niet op aangesproken, legde de getuige uit. De productieplanner benadrukte dat de werknemer die de grote brand bij Chemie-Pack veroorzaakte, stom is geweest omdat hij de grote hete vlam te lang op de pomp heeft gehouden op minimale afstand van plastic containers met brandbare vloeistof.

Hij en zijn plaastvervangend chef ontkenden woensdag dat ze de brander op die fatale dag ook zelf hebben gebruikt of de opdracht hebben gegeven, zoals de veroorzaker zelf dinsdag verklaarde. De chef zegt dat hij en de directie niet wisten dat de gasbrander op die manier werd gebruikt. Hij noemde die werkwijze 'onbegrijpelijk'.

Brandstichting

In Breda staan drie leidinggevenden van Chemie-Pack terecht voor brandstichting en overtreding van milieuregels.

De productieplanner en chef bevestigden woensdag dat er meer dan een werkvoorraad plastic containers op het buitenterrein van Chemie-Pack stond op de dag van de brand. Ze vertelden dat de containers regelmatig ’s nachts of zelfs structureel buiten stonden terwijl dat volgens de vergunning niet mag.

Een poging van de productieplanner om de brand te blussen mislukte omdat de waterdruk op zijn schuimblusser te laag was. De lage waterdruk was een bekend probleem in de buurt van Chemie-Pack op het industrieterrein in Moerdijk, vertelde hij.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie