Wietrokers Rotterdam willen geen pas

ROTTERDAM - Meer dan de helft van de coffeeshopbezoekers uit de Rotterdamse regio laat zich waarschijnlijk niet registreren als straks de wietpas in heel Nederland wordt ingevoerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Intraval, waarvoor 276 bezoekers van 11 coffeeshops in de Maasstad zijn geënquêteerd. Van de ondervraagden zegt 40 procent in het vervolg softdrugs bij de niet-gedoogde verkooppunten te gaan kopen.

Het overgrote deel van de bezoekers (82 procent) woont in Rotterdam of de directe omgeving. De stad heeft in totaal 43 coffeeshops die door 94.000 tot 112.000 unieke bezoekers uit de regio Rotterdam-Rijnmond worden bezocht.

De bezoekers die in en rond Rotterdam wonen, kiezen voor aankoop van wiet of hasj in een coffeeshop omdat het verkooppunt in de buurt ligt. Een ander deel geeft aan dat de kwaliteit in die coffeeshop goed is. De enkele buitenlanders die de onderzoekers tegen het lijf liepen, brachten meestal een weekendbezoek aan de Maasstad.

Dealpanden

''Een beperkt deel van de bezoekers koopt zijn waar ook wel eens niet in een coffeeshop. Ongeveer een vijfde van de respondenten heeft de afgelopen 6 maanden wel eens softdrugs gekocht van vrienden en bekenden, op straat of in dealpanden'', aldus de onderzoekers.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb merkt op in een begeleidende brief aan de gemeenteraad dat de uitkomsten van het onderzoek, waar het gaat om de bereidheid van registratie, zijn te vergelijken met de ervaringen van gemeenten waar de wietpas al is ingevoerd. ''In de coffeeshopgemeenten in de zuidelijke provincies blijft het aantal leden van coffeeshops achter ten opzichte van de verwachtingen'', schrijft Aboutaleb, die zich al tegen invoering van de wietpas heeft verklaard.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie