De Hakkelaar aangehouden voor witwassen

DEN HAAG - Drugscrimineel Johan V., alias De Hakkelaar, is aangehouden voor witwassen. Ook zijn zoon, Johan V. junior, en een man (59) en vrouw (56) uit Amsterdam zijn opgepakt.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

Op acht plaatsen in Nederland is dinsdag gezocht naar het vermogen van drugshandelaar De Hakkelaar. Door de Nationale Recherche en de FIOD zijn er drie vuurwapens, 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor synthetische drugs in beslag genomen.

Ook legden rechercheurs beslag op computers, administratie, mobiele telefoons, auto's, een boot en een caravan. In totaal werden er acht invallen gedaan in twee bedrijven en zes woonpanden in Hilversum, Medemblik, Bussum, Soest en Amsterdam.

123 miljoen

V. werd in 1998 veroordeeld voor drugshandel en wordt verdacht van witwassen. De belastingdienst legde destijds V. een naheffing van 123 miljoen op, nadat een inschatting was gemaakt van de hasjtransporten van de crimineel.

De FIOD vermoedt dat V. nog altijd beschikt over een enorme hoeveelheid geld. Mogelijk is een deel van het drugsgeld gestoken in onroerend goed in het buitenland.

V. staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister, verblijft telkens op andere adressen en heeft geen legale inkomsten. Toch doet hij grote uitgaven.

Gegijzeld

In 2000 werd De Hakkelaar een jaar gegijzeld, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen. Of de administratie die nu boven water is daar meer duidelijkheid in kan scheppen, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen.

Wel wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de administratie. Ook de in beslag genomen spullen zullen aan een onderzoek worden onderworpen.

Het OM verwacht niet dat er nog nieuwe aanhoudingen volgen.

Lees meer over:
Tip de redactie