Zedenverdachte Huizen op diverse manieren actief

AMSTERDAM - Stefan P., de verdachte in de zedenzaak Huizen, zocht zijn slachtoffers niet alleen binnen de zorginstellingen waar hij werkte.

Hij was ook online actief op zoek naar minderjarigen en bezocht speelplaatsen en andere plekken waar kinderen bijeen waren. P. heeft bekend ook volwassenen seksueel te hebben misbruikt.

P. werd eind juni aangehouden, nadat aangifte tegen hem was gedaan wegens verkrachting. Dinsdag vond bij de rechtbank in Amsterdam een eerste openbare zitting in de zaak plaats. Het onderzoek van justitie is nog in volle gang.

Het precieze aantal slachtoffers dat P. zou hebben gemaakt, is nog onduidelijk. Na zijn arrestatie heeft de 27-jarige, in het Braziliaanse Recife geboren verdachte een reeks verklaringen afgelegd. Volgens zijn advocaten moet hij vooral hulp hebben.

Gehandicapten

P. werkte onder meer bij Visio, een instelling voor verstandelijk en visueel gehandicapte kinderen. De kinderen voor wie hij zorgde, functioneerden geestelijk op het niveau van 2- of 3-jarigen.

Het misbruik varieerde van het plegen van ontuchtige handelingen tot het seksueel binnendringen. De slachtoffers waren zowel jongens als meisjes. Hun leeftijden zijn nog niet in alle gevallen bekendgemaakt. Op de aanklacht figureren een aantal tieners, jonger dan 16 jaar.

Nadat de zaak aan het licht was gekomen, zetten justitie en polite het onderzoek grootscheeps op. Betrokken ouders werden, net als bij de grote Amsterdamse zedenzaak, tijdens speciale bijeenkomsten ingelicht. Net als in de zaak rond Robert M. heeft justitie de slachtoffers in de zaak een nummer toebedeeld, zodat hun namen niet bekend worden.

P. wordt ook verdacht van het maken dan wel verspreiden of bezitten van kinderporno. Volgens officier van justitie Marije Römer heeft het onderzoek op dit punt tot dusver niet veel opgeleverd. Op het tot nu toe gevonden materiaal staan geen kinderen voor wie P. heeft gezorgd.

De zaak gaat over een paar maanden verder.

Lees meer over:
Tip de redactie