'Ex-premier Curaçao heeft banden met maffia'

DEN HAAG - De SP wil opheldering van minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties over mogelijke banden tussen premier Gerrit Schotte van Curaçao en de Siciliaanse maffia.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zei dinsdag in de Kamer dat hij een hele reeks vertrouwelijke brieven heeft die afkomstig zijn van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens Van Raak blijkt uit die correspondentie dat ook toenmalig minister Piet Hein Donner (voorganger van Spies) al sinds mei 2011 op de hoogte is van de banden tussen Schotte en de Siciliaanse maffiabaas Francesco Corallo.

Van Raak wil voor donderdag 12 uur een brief van Spies met uitleg. ''Waarom heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niets met deze informatie gedaan?''

Campagne

Uit de brieven zou blijken dat Corallo één van de grote financiers was van de campagne van Schotte. Die zou de Siciliaan een hoge positie hebben willen geven binnen de Centrale Bank van Curaçao. ''Ik wil weten of de minister het met mij eens is dat op basis van dit materiaal duidelijk is dat Schotte nooit weer minister kan worden'', aldus Van Raak.

Lees meer over:
Tip de redactie