Inrijder filefuik krijgt zes jaar cel

AMSTERDAM - Maikel R. die vorig jaar oktober iemand doodreed in een door de politie opgezette file, heeft een celstraf van 6 jaar gekregen.

Ook mag hij 10 jaar geen autorijden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. 

R. reed roekeloos en daardoor is iemand om het leven gekomen. Hij ging tot het uiterste om aan de politie te ontkomen. Maar de rechters vinden dat hij niet opzettelijk iemand heeft gedood. R. kreeg wel straf voor diefstal met geweld en poging tot doodslag op agenten. Justitie had 10 jaar cel en 10 jaar rijontzegging geëist.

De fuik werd gecreëerd op de A2 ter hoogte van Maarssen om R. tot stoppen te dwingen. Hij was bij een benzinepomp weggereden zonder te betalen. Daarna negeerde hij een stopteken van de politie, ramde hij meerdere keren politieauto’s en botste uiteindelijk achterop de file.

Eigen hachje

De rechters oordeelden dat de politie de filefuik niet had moeten inzetten. Dat middel was te zwaar in verhouding tot de strafbare feiten die R. op dat moment had gepleegd. Dat leidde echter niet tot strafvermindering, omdat het ongeval in hoge mate aan R. te wijten is. ''Verdachte is alleen maar bezig geweest zijn eigen hachje te redden'', aldus de rechtbank.

De opzet van het doden van de Maastrichtenaar is niet bewezen, onder meer omdat de file onverwachts kwam. Het was rustig op de weg en op die zaterdagochtend viel geen file te verwachten.

Ook liep de weg op de plek van het ongeval in een bocht omhoog waardoor het zicht slecht was. Uit het dossier blijkt dat de matrixborden boven de weg weliswaar aangaven om snelheid te matigen, maar het staat niet vast dat R. deze borden ook heeft gezien.

Angstig

R. erkent dat hij op de vlucht sloeg en op de file inreed. Ondanks aanwijzingen van de politie stopte hij niet omdat hij zag dat agenten met getrokken wapens reden. Dat maakte hem angstig. Hij wilde stoppen op een veilige plek met getuigen, liet R. aan de rechters weten. Over die getrokken wapens heeft verder niemand verklaard.

R. was op weg naar zijn dochter, die hem wilde vertellen dat ze zwanger was. Ook zijn zoon zat in de auto. Tijdens de zitting 2 weken geleden zei R. dat hij al een jaar of 30 zonder rijbewijs, maar schadevrij reed. Hij had bovendien maar zicht aan één oog. 

Advocaat

Advocaat Gerald Roethof is tevreden dat de rechtbank in Utrecht ''in hele scherpe bewoordingen" het inzetten van een filefuik door de politie vorig jaar heeft afgekeurd.

Maar, zo vindt de raadsman, het is onbegrijpelijk dat dit niet leidt tot strafvermindering voor Maikel R., die op de stilstaande file bij Maarssen inreed waardoor iemand overleed. ''De rechtbank zegt het is een fout, maar we doen er niets mee."

Voor Roethof kan juist dat punt een serieuze overweging zijn om hoger beroep in te stellen. Maar daarover wil hij het eerst nog met R. hebben. ''Er is 10 jaar geëist en 6 jaar opgelegd. Dat is nog altijd een forse straf."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie