Medewerker moest zwijgen over brand Moerdijk

BREDA - De medewerker die de brand bij Chemie-Pack veroorzaakte is onder druk gezet om het ontstaan te verzwijgen voor de politie.

Directeur Gerard Spiering vertelde hem dat hij zijn 'smoel' moest houden. Uit angst heeft hij een half jaar later toch zelf de politie benaderd en zijn verhaal helemaal opgebiecht.

De medewerker heeft dat dinsdag verklaard als getuige in de strafzaak tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack.

Het personeelslid vertelde dat hij meteen eerlijk tegen zijn directeur heeft verteld over het ontstaan van de brand. Hij legde uit dat het vuur is ontstaan toen hij op het buitenterrein van Chemie-Pack een bevroren membraanpomp met een gasbrander probeerde te ontdooien. Eerder probeerde zijn plaatsvervangend chef hetzelfde te doen.

De gasbrander werd regelmatig gebruikt in de winterperiode en de verdachte directeur Gerard Spiering, de veiligheidscoördinator en productieleider wisten dat dat gebeurde, vertelde hij.

Blussen

Er is geprobeerd om het vuur te blussen maar de blusmachine deed het niet en een waterkraan was dicht. Toen er alsnog geblust werd, zijn vonken overgeslagen naar plastic containers die begonnen te lekken en werd het vuur onbeheersbaar en is het personeel gevlucht.

In de strafzaak staan de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider terecht voor leidinggeven aan brandstichting en overtreding van milieuregels.

Lees meer over:
Tip de redactie