UTRECHT - In het eerste halfjaar van 2012 reden de treinen net zo punctueel als vorig jaar. Toen bereikte de punctualiteit een historisch hoogtepunt.

Met een gemiddelde nauwkeurigheid van 89,5 procent - het aantal treinen met minder dan drie minuten vertraging - reden de treinen net zo vaak op tijd vergeleken met vorig jaar ondanks de winterdip in februari. Dat maakte de spoorbeheerder dinsdag bekend.

Op het hoofdrailnet ligt de punctualiteit rond de 90 procent, op de regionale lijnen ligt die steevast rond de 94 procent.

"Een veiliger, punctueler en betrouwbaarder spoor blijft de belangrijkste doelstelling voor de komende jaren", aldus ProRail.

Ongelukken

Het aantal ongelukken op overwegen ligt dit jaar op hetzelfde niveau als in 2011. "Daarbij waren helaas 8 dodelijke slachtoffers te betreuren. Opvallend is dat het aantal jongeren dat in 2012 op een overweg om het leven kwam, bijzonder laag ligt ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit is een positieve ontwikkeling waarbij de vele veiligheidscampagnes onder jongeren mogelijk effect beginnen te krijgen", aldus ProRail.

Projecten

In de eerste helft van het jaar werd er ruim 500 miljoen euro geïnvesteerd in spoor- en stationsprojecten. Daaronder vallen onder meer grote stationsverbouwingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en Breda.

Deze maand levert de spoornetbeheerder de nieuw aangelegde spoorinfrastructuur op de Tweede Maasvlakte op. De grote terminals die hier komen, vormen straks het begin- en eindpunt van containertreinen die de haven verbinden met economische centra door heel Europa.