Fraudeonderzoek Utrecht levert 6 miljoen op

UTRECHT - Een omvangrijk fraudeonderzoek in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft voor ruim 6 miljoen euro aan uitkeringsfraude, niet-betaalde boetes, belastingcorrecties en terugvorderingen opgeleverd.

Dat heeft de gemeente Utrecht dinsdag laten weten. Het zogeheten Interventieteam Midden-Nederland kamde in 9 maanden tijd de wijk uit en controleerde bijna 400 bedrijven en ruim 600 woonadressen.

In het kader van het onderzoek zijn ook kentekens van auto's gescand en illegalen opgespoord.

Studenten

Bovendien betrapte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die voor het eerst aan de gezamenlijke actie meedeed, 23 studenten die opgegeven hadden dat ze op kamers woonden terwijl ze thuiswonend waren. DUO controleerde 25 studenten.

Het experiment is volgens de gemeente goed bevallen. DUO sluit naar verwachting nog dit jaar een convenant met Midden-Nederland af voor de controle op verstrekte studiebeurzen.

Fraude

Het team, waarin onder meer politie, justitie, gemeenten, belastingdienst en UWV samenwerken, controleerde in Kanaleneiland speciaal op zwart werk, woonfraude en afdracht van belastingen en premies.

Het niet toekennen van 27 aangevraagde uitkeringen en het stopzetten van 50 uitkeringen hebben gemeente en Rijk samen ruim 4 miljoen euro opgeleverd.

De belastingdienst legde voor bijna 1,5 miljoen euro aan boetes en naheffingen op. In totaal 21 werkgevers kregen een boete omdat zij illegalen lieten werken. Elf huizen werden illegaal bewoond.

Het streven is om alle fraudebedragen volledig terug te vorderen. Maar dat zal volgens de gemeente niet eenvoudig zijn, omdat de meeste betrapte fraudeurs niet voldoende inkomen hebben om hun schulden te voldoen.

Lees meer over:
Tip de redactie