OM blijft achter kroongetuige Passage staan

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam blijft in het liquidatieproces Passage pal achter kroongetuige Peter la S. staan. 

Dat bleek dinsdag bij de voortzetting van het proces.

Onlangs leek La S. een bom onder het proces te hebben gelegd met een aantal documenten die justitie op een bij La S. inbeslaggenomen laptop had gevonden.

In een paar van die documenten beweerde La S. dat hij op cruciale onderdelen in zijn procesverklaringen had gelogen en van alles had verzonnen.

Tactiek

Twee weken geleden legde de getuige aan de rechtbank uit dat die documenten als onderdeel van zijn tactiek moesten worden beschouwd. Hij wilde er het Team Getuigenbescherming mee onder druk zetten en er zijn verdediging mee voeren voor het geval het OM de deal met hem zou opzeggen.

La S. heeft de afgelopen jaren voortdurend overhoop gelegen met justitie. ''Hij kan keihard zijn, als dat hem dichter bij zijn doel brengt', zei officier van justitie Betty Wind. ''Hij is bijna onmogelijk als OM-partner.''

Gedwee

Gedwee hoeft een kroongetuige niet te zijn, betoogde Wind. ''Dat is waarschijnlijk ook te veel gevraagd voor deze categorie personen afkomstig uit dit door en door zieke criminele milieu." In dat milieu sluit je geen deal met een eerzame burger. ''In het riool zwemmen geen witte zwanen", citeerde Wind strafrechtgeleerde Ybo Buruma.

Wind kenschetste Peter la S. als getuige die ''consistent en overtuigend" heeft verklaard, alle door hem veroorzaakte problemen ten spijt. Het OM zou opnieuw met een kroongetuige in zee gaan, als daarmee huurmoordenaars en hun opdrachtgevers kunnen worden gepakt.

De grens is dat de verklaringen van zo'n getuige ''toetsbaar en verifieerbaar" moeten zijn. Bij La S. is dat ''aantoonbaar het geval", meent de officier.

Laatste ronde

Wind en haar vier collega-officieren zijn dinsdag begonnen aan de laatste ronde waarin zij hun standpunten over de megazaak uiteen kunnen zetten. Daarop mogen de advocaten nog reageren. Het vonnis van de rechtbank wordt begin volgend jaar verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie