'Twee doden tijdens landelijke 112-storing'

DEN HAAG - Tijdens de landelijke storing op het alarmnummer 112 zijn in de nacht van 20 op 21 juni twee personen die medische hulp nodig hadden overleden.

Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Opstelten betreurt het overlijden van de twee.

De storing ontstond omdat er twee essentiële glasvezelverbindingen niet werkten. Door de storing kreeg 50 procent van de 112-bellers een meldtekst te horen in plaats van een centralist aan de lijn. Bellers bleven daardoor in de wacht staan.

Aangescherpt

De minister schrijft dat inmiddels de procedures zijn aangescherpt om bij storingen eerder en beter te kunnen optreden. Zo zijn onder meer nieuwe afspraken gemaakt met het bedrijf dat het onderhoud verzorgt.

De Inspectie Veiligheid en Justitie denkt dat de genomen maatregelen voldoende zijn om een herhaling te voorkomen.

'Topprioriteit'

In Amsterdam leidde storing tot vertraging van de hulpverlening door ambulancepersoneel. In Schiedam is niet met zekerheid vast te stellen of de 112-storing heeft geleid tot de dood van die persoon.

In totaal kregen die nacht door de storing met het alarmnummer 164 bellers geen contact. In de dagen na het incident zei Opstelten dat het goed functioneren van 112 voor hem "topprioriteit" had.

Lees meer over:
112
Tip de redactie