Schultz en provincie blijven bij plan A27

UTRECHT - Er is geen alternatief voor de verbreding van de A27 bij Utrecht. Dat stellen minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de provincie Utrecht maandag

Maar de minister wil zich tot ''het uiterste inspannen'' om het verlies van tussen de 100 en 150 bomen te compenseren. 

Volgens Schultz is uit eerder onderzoek gebleken dat het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 80 kilometer op het bestaande weggedeelte geen oplossing biedt voor de toename van het verkeer op de A27 die tot 2020 wordt verwacht.

Als de snelweg ter hoogte van Amelisweerd en Lunetten niet wordt verbreed zal hier volgens haar een ''verkeerskundige flessenhals'' ontstaan.

Geen meerderheid

Gedeputeerde Staten van Utrecht blijven ook achter het plan staan. Moties van de SP en de PvdA om hiervan af te zien, haalden maandagmiddag geen meerderheid in een debat van Provinciale Staten over de verbreding.

GS kregen wel de nodige kritiek. De meeste partijen wilden weten waarom ze niet werden geraadpleegd over de zeer omstreden wegverbreding.

De gemeente Utrecht is tegen het plan en in de Tweede Kamer hebben onder meer de SP, GroenLinks en D66 gezegd grote zorgen te hebben over het voornemen van Schultz.

Omwonenden en natuurbeschermers protesteren al decennia tegen een verbreding bij Amelisweerd. In de jaren 80 moest na jaren verzet toch 2 hectare bos wijken voor de aanleg van de A27 zoals die er nu ligt.

Lees meer over:
A27
Tip de redactie