GRONINGEN - Een 34-jarige man uit Groningen is maandag veroordeeld tot een celstraf van 42 dagen, waarvan 26 voowaardelijk, wegens zijn bijdrage aan de ongeregeldheden in Haren ruim twee weken geleden.

Het is de eerste veroordeling tijdens een speciale snelrechtzitting van de rechtbank in Groningen. Maandag staan in totaal zes verdachten voor de rechter.

De 34-jarige man stond terecht voor openlijke geweldpleging tegen de politie en de mobiele eenheid en opruiing. Hij zou met stenen, flessen en blikken bier hebben gegooid en anderen ertoe hebben aangezet om dat ook te doen.

De man bekende voor een afgeladen rechtbank dat hij "twee of misschien drie blikjes bier'' heeft gegooid en dat hij veel had gedronken, de rest ontkent hij.

Verschrikkelijk

"Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik wilde achteraf dat ik gewoon naar huis was gegaan. Ik heb te doen met al die mensen in Haren.''

Volgens de rechter heeft de man een "behoorlijke bijdrage geleverd aan de escalatie in Haren." Zowel het opruien als het gooien met stenen wordt door de rechter bewezen geacht. Door de aftrek van het voorarrest komt de man maandag weer vrij.

"U wilde met eigen ogen zien wat er in Haren gebeurde. Wat er gebeurde is dit: geweld, vernielingen, plunderingen, er zijn politiemensen gewond geraakt. Inwoners van Haren hebben doodsangsten uitgestaan. U heeft bijgedragen aan de onlusten en anderen opgejut", aldus de rechter.

Schadevergoeding

Het OM eiste verder dat de man een bedrag van 500 euro zou storten in een speciaal fonds, dat wordt gebruikt om de schade die is aangericht in Haren te compenseren. Het OM zal dat ook eisen van de andere verdachten die maandag en dinsdag voor de rechter staan.

Zij waren niet de eersten en de enigen ''die de lont in het kruitvat hebben aangestoken'', zo zei de officier van justitie. ''Maar elke verdachte heeft een bijdrage geleverd aan de kleine wereldoorlog in Haren.''

De rechter besloot de 34-jarige man geen verplichte bijdrage aan het speciale fonds op te leggen omdat over de mogelijkheden nog te veel onduidelijkheid zou bestaan. Wel moet hij zich verplicht onder toezicht van de reclassering stellen.

Iets terugdoen

Het OM in Groningen wil dat relschoppers de opgelegde werkstraffen uitvoeren in Haren.

''De inwoners van Haren hebben in angst en verbijstering de nacht doorgebracht en zagen hoe hun dorp in een slagveld veranderde'', aldus de officier van justitie.

Hoeveel schade er is aangericht, is nog steeds niet duidelijk. Een werkstraf bij een maatschappelijke instelling in het Groningse dorp is daarom op zijn plaats, aldus het OM. ''Op die manier kunnen verdachten iets terugdoen voor Haren.''