DEN BOSCH - De 31-jarige Olaf B. uit Maastricht is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op de 16 maanden oude baby van zijn ex-vriendin.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt bewezen dat hij het jongetje in de nacht van 31 oktober op 1 november 2008 heeft gewurgd.

Olaf B. stopte stukjes matrasvulling in de keel van de baby om het op een ongeluk te laten lijken. B. gaf de moord toe tegenover de politie, maar beweerde later dat hij onder grote druk was gezet om te bekennen. Hij heeft nooit gezegd wat hem tot deze daad bracht.

De straf van het gerechtshof in Den Bosch is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep en aan de straf die de rechtbank in november 2009 oplegde.

Daderkennis

B. kwam later terug op zijn bekennende verklaring. Daarom heeft het hof vooral gekeken naar de betrouwbaarheid van zijn bekentenis. B. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een rechtspsycholoog heeft de betrouwbaarheid van zijn verklaring beoordeeld, net als die van getuigen tegen wie hij de moord zou hebben opgebiecht.

Het hof in Den Bosch komt verder tot de conclusie dat B. beschikte over daderkennis. Ten slotte oordeelt het dat er geen ongeoorloofde druk op B. is uitgeoefend om hem tot een bekentenis te dwingen.