AMSTERDAM - Het aantal incidenten waarbij geweld tegen agenten is gebruikt, is de afgelopen maanden toegenomen. In het derde kwartaal waren er 171 incidenten meer dan in het tweede.

Ook het aantal gevallen waarin agenten werden belemmerd, bedreigd of beledigd liep op. De afgelopen zes maanden maakte de politie in totaal 981 keer melding van geweld tegen agenten.

Dat blijkt zondag uit een inventarisatie van geweldtegenpolitie.nl, een particulier initiatief waar ook agenten aan meewerken. De lijst is echter niet compleet. Zo brengt de Amsterdamse regiopolitie brengt nagenoeg geen berichten naar buiten waarin geweld tegen de politie wordt gemeld.

Het afgelopen halfjaar raakten 134 agenten gewond, van wie er 47 naar een ziekenhuis of arts gingen. In 32 gevallen ging het om hoofdletsel. De verwondingen waren in een geval levensbedreigend. Sinds april werden 216 agenten mishandeld en werd 71 keer ingereden op politiemensen. Vijf agenten zijn meegesleurd met een voertuig.

Haren

De rellen in Haren van vorige maand waren een geval apart. Dat was een 'uniek' incident waarbij een grote groep de politie bewust aanviel. De relschoppers gooiden onder meer trottoirbanden, stoeptegels, stenen, dranghekken, fietsen naar de agenten. Vijftien agenten raakten gewond. In de meeste gevallen liepen ze kneuzingen op, maar een agent brak een bot en een andere liep oogletsel op.

Agenten hebben de afgelopen zes maanden hun dienstwapen 75 keer gebruikt, waarvan 24 keer op een verdachte of voertuig werd gevuurd. In dertig gevallen ging het om een waarschuwingsschot tijdens een aanhouding of dreigende situatie. Bij twee incidenten werden de agenten zelf beschoten. Verder werd de wapenstok 25 keer ingezet, vooral bij groepsgeweld. Bij 92 incidenten maakten agenten gebruik van pepperspray.

Opstelten

Volgens sommigen zijn deze middelen onvoldoende. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet onlangs weten alle agenten uit te willen rusten met een stroomstootwapen. De taser zou een ideale oplossing zijn tegen agressievelingen als pepperspray en wapenstok niet volstaan en een vuurwapen een te zwaar middel is.