AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagnacht een 25-jarige inwoner van Winschoten aangehouden voor de branden die de plaats sinds enige tijd teisteren. 

De verdachte is meerdere keren de melder van een brand in zijn woonplaats geweest. Daardoor was hij al bekend in het onderzoek.

Voor het verdere onderzoek zijn onder meer kleren van hem in beslag genomen.

Vanwege de branden was de politie meer in Winschoten aanwezig. Ondanks de aanhouding blijft dat voorlopig zo.

Zaterdagnacht werd nog een poging tot brandstichting ontdekt in Blijham, nabij Winschoten. Daar werd afgelopen week nog een schaftkeet door brand verwoest.

Tips

De politie gaat na of tips van getuigen in de richting van de verdachte wijzen. In de Groningse krimpgemeente zijn sinds april zeker twintig branden aangestoken.

Meestal ging het om leegstaande gebouwen. Enkele gebouwen worden versneld gesloopt om nieuwe branden te voorkomen.

Opluchting

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt, waar Winschoten onder valt, is opgelucht dat er een verdachte is opgepakt. Hij zegt blij te zijn dat al het recherchewerk blijkbaar niet voor niets is geweest.

''Mijn complimenten aan iedereen die aan de zaak heeft gewerkt." Zondagmorgen was Smit bij een sportevenement en toen hij daar zei dat er iemand was opgepakt, ging het publiek spontaan klappen.

Smit zei verder dat alle maatregelen, onder meer een noodverordening, gewoon nog van kracht blijven.

Hij vroeg begin vorige week de eigenaren met klem de panden dicht te timmeren, zodat er geen brandbare materialen naar binnen kunnen worden gegooid. Ook vroeg Smit inwoners om beeldmateriaal van de branden aan de politie te geven.