GRONINGEN - De Inspectie Veiligheid en Justitie ontkent dat er contact is geweest met burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen over Project X in Haren.

Rehwinkel zei vrijdag dat de inspectie hem had laten weten dat hij juist heeft gehandeld bij de Facebookrellen van 2 weken geleden, maar die weet van niets. 

''Wij zijn niet betrokken bij Project X, dus hebben wij geen oordeel. Er is ook geen contact geweest met de burgemeester'', zei een woordvoerder van de inspectie. ''We hebben geen idee waarom Rehwinkel dit heeft gezegd.'' De inspectie is toezichthouder op het terrein van politie, rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Rehwinkel is als burgemeester van de grootste gemeente in de provincie Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio (een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crises).

Er was de laatste dagen kritiek op hem, omdat hij in die hoedanigheid vooraf niet in actie is gekomen, hoewel duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te komen en dat het risico groot was dat het daar mis zou gaan.

Eerder ingrijpen van de Veiligheidsregio had wellicht kunnen voorkomen dat het 'feest' in het Groningse dorp zo uit de hand kon lopen, concludeerden veiligheidsexperts.

'Geen blaam'

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsregio vertelde Rehwinkel vrijdagmorgen dat hem geen blaam treft en dat hij daarin wordt gesteund door de Inspectie Veiligheid en Justitie (waarin de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid is opgegaan). ''Maar wij hebben dus helemaal geen oordeel geveld'', benadrukt een woordvoerder van de inspectie.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio erkent er geen contact is geweest over Projext X en Haren, wel over het functioneren van de Veiligheidsregio in het algemeen. ''Ten onrechte is het contact met de inspectie in verband gebracht met de gebeurtenissen in Haren'', zegt hij.