AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft advocaat Bram Moszkowicz in totaal aan 4 ton boetes opgelegd, wegens het ontduiken van belastingen.

Dat bleek vrijdag tijdens een zitting bij de belastingkamer van de rechtbank in Haarlem, waar Moszkowicz tegen de boetes bezwaar maakt. 

Volgens de fiscus is Moszkowicz ''structureel bezig geweest zaken te verhullen', zo lichtte de belastinginspecteur vrijdag ter zitting toe, en kan hij dat niet anders dan opzettelijk hebben gedaan. Er was sprake van ''een patroon, een structureel karakter en listigheid', vindt de inspecteur. 

De zaak omvat niet alleen Moszkowicz persoonlijk, maar ook zijn bv en de advocatenmaatschap die hij tot voor kort met twee broers vormde. Het gaat om inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting. Moszkowicz heeft zich inmiddels uit die maatschap losgemaakt. Eerder zei hij dat dat niets met zijn fiscale perikelen te maken heeft.

Zwarte omzet

Volgens de inspecteur heeft de strafpleiter zwarte omzet gedraaid. Volgens Moszkowicz is daar geen sprake van geweest. Ook zegt hij geen oneigenlijk gebruik te hebben gemaakt van de rekening courant van zijn bv. De boete voor ontdoken inkomstenbelasting is de hoogste: 215.000 euro. 

De fiscus begon het onderzoek naar de vermeende malversaties van Moszkowicz in 2007. De vermaarde strafpleiter vindt het onderzoek onaanvaardbaar lang duren en meent dat alleen daarom al de opgelegde boetes gematigd moeten worden.

Volgens de inspecteur duren dit soort ingewikkelde zaken vrijwel standaard langer dan de ''redelijke termijn" van 2 jaar; in dit geval heeft dat ook te maken met de houding van ''de belastingplichtige en zijn adviseur". 

Moszkowicz had de rechtbank tevergeefs gevraagd de hele zaak achter gesloten deuren te behandelen. Alleen het deel over de aanslagen was besloten, het deel over de boetes openbaar. Donderdagavond liet de raadsman de rechtbank weten dat hij niet zou komen. Bij de tuchtrechter bleef de advocaat vorige maand ook weg.

Moszkowicz is momenteel ook verwikkeld in tuchtzaken, onder meer over het aannemen van contant geld van cliënten.

De belastingkamer doet uitspraak op 16 november.