AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag het wrakingsverzoek van de waxinelichthoudergooier Erwin L. niet ontvankelijk verklaard.

Dat meldt een woordvoerster. De man, die tijdens Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets aangooide, had drie raadsheren van het hof in september gewraakt om uiteenlopende redenen. Hij deed dit juist op het moment dat de aanklager aan zijn requisitoir wilde beginnen.

L. was onder meer van mening dat alle rechters door de Kroon zijn benoemd en al om die reden als partijdig zouden moeten worden beschouwd.

Hij voerde verder dat politie en justitie zijn rechtszaak zouden saboteren zonder dat het hof daar wat aan deed. Maar uit niets blijkt volgens de wrakingskamer dat rechters partijdig zijn.

Belediging

De zogenoemde waxinelichthouderwerper wordt vervolgd voor belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij zaten in de koets toen hij de houder gooide. Het voorwerp ketste af op een ruit van de koets.

L. vindt dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit. Daarom kwam hij tot zijn daad, zei hij eerder. De rechters wilden dat hij zich gedwongen zou laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Tegen dit vonnis ging hij in hoger beroep bij het hof.