AMSTERDAM - Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland wordt vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrift en witwassen.

Ook zijn vrouw en een zakenrelatie moeten voor de rechter verschijnen. Dat heeft het landelijk parket vrijdag bevestigd.

De strafvervolging vloeit voort uit een jarenlang groot fraudeonderzoek van de rijksrecherche naar Hooijmaijers, onder meer naar belangenverstrengeling tussen zijn werk als gedeputeerde en het bedrijfje op naam van zijn vrouw.

Belangen

Medio vorig jaar bleek dat Hooijmaijers meermaals had verzwegen dat hij belangen had in het adviesbureau dat hij als gedeputeerde inschakelde.

Het Openbaar Ministerie heeft nog meer verdachten in het vizier, maar een woordvoerder wilde daarover niets zeggen. Op donderdag 18 oktober is de eerste (regie)zitting in de zaak op de rechtbank in Haarlem.

Ton Hooijmaijers zelf laat via zijn advocaat Frits Schneider weten er in dit stadium nog niets over te willen zeggen.

Een en ander zorgde voor veel rumoer in de provinciale politiek in Noord-Holland, inclusief spoedvergaderingen, de roep om onafhankelijk onderzoek, een boze oppositie en ingelaste bijeenkomsten.

De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Johan Remkes kwam daarop met operatie Schoon Schip, waarbij alle projecten waarbij Hooijmaijers betrokken was opnieuw tegen het licht zijn gehouden.