AMSTERDAM - De spits valt vrijdag een stuk drukker uit dan normaal. Even voor 09.00 uur stond 135 kilometer file, terwijl normaal een piek van vijftig kilometer wordt bereikt.

"Op een vrijdag is het normaal heel rustig dus er is niet veel voor nodig om het een drukke vrijdagochtend te kunnen noemen", zegt een woordvoerder van de ANWB. Hij verwacht dat de filelengte nu langzaam af gaat nemen.

"Voor een vrijdag is de lengte fors, maar ten opzichte van gisteren is het maar de helft. Alles is relatief." Door het hele land regent het, waardoor er veel aanrijdingen zijn. Er zijn geen uitschieters. "Het is overal drukker, zowel in de Randstad als daarbuiten."

De spits is zwaarder uitgevallen dan de piek van honderd kilometer waar de ANWB donderdag nog rekening mee hield. Het is nog altijd een stuk rustiger dan op andere werkdagen.

Donderdag staat normaal rond deze tijd bijvoorbeeld op het hoogtepunt zo'n 175 kilometer file. Deze donderdag was dat door de regen en de ongelukken die daardoor gebeurden 350 kilometer.

Depressie

In de ochtend trekt een depressie over het noordwesten van het land, meldt weeronline.nl. Er worden in het hele land zware windstoten verwacht.

De wind is rond het middaguur op zijn sterkst. In combinatie met de regen kan dat lastig zijn voor het verkeer. In de middag trekt de neerslag weg en valt alleen in het zuidoosten af en toe nog regen.

Actueel filenieuws l Weerbericht