SMIR - De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de territoriale wateren van Marokko verlaten.

Dat maakte het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De marine begeleidde het schip uit de haven van Smir.

De abortusboot is dagen geleden als plezierjacht de haven van Smir binnengevaren. Al voor de aankondiging dat Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen, lag het schip in de haven. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarna banners op het zeiljacht werden gehesen.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten was het plezierjacht niet de echte abortusboot, maar slechts een schijnbeweging. De echte abortusboot zou er niet in zijn geslaagd om Marokko binnen te komen. Het ministerie zegt dat de actievoerders de aandacht wilden afleiden van het mislukken van hun actie.

Women on Waves

Women on Waves laat op haar website weten dat ze in de buurt van Marokko zullen blijven en nu nadenken over de volgende stap. De komst van de abortusboot was zeer omstreden in Marokko, waar abortus verboden is.

Women on Waves biedt vrouwen de mogelijkheid een veilige abortus te ondergaan door op een boot met medische voorzieningen de ingreep uit te voeren buiten territoriale wateren.