AMSTERDAM - De ongeveer 40 uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige week in de Amsterdamse wijk Osdorp een tentenkamp hebben opgeslagen, mogen voorlopig op deze plek blijven. 

Burgemeester Eberhard van der Laan maakte donderdag bekend dat hij wel bepaalde voorwaarden stelt, omdat hij zich zorgen maakt over de veiligheid en gezondheid van de vluchtelingen.

Zo mag het aantal tenten niet verder toenemen en mogen hoogzwangere vrouwen, kinderen en zieken niet langer op het voormalige schoolplein aan de Notweg verblijven. De aanwezigen hebben toegezegd zich hieraan te houden.

De asielzoekers komen uit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië. Ze willen of kunnen niet terug naar hun land van herkomst. Diverse buurtgenoten hebben inmiddels hulp geboden aan de betogers.

Terugkeer

De burgemeester vindt dat de asielzoekers op een ''behoorlijke manier'' aandacht moeten kunnen vragen voor hun standpunt, maar benadrukt dat de demonstratie niet oneindig kan voortduren. Hij heeft de dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd gesprekken te voeren met de mensen die bereid zijn terug te keren naar hun land van herkomst en voor die gevallen onderdak te regelen.

Volgens een woordvoerder van minister Gerd Leers zijn er ''drie smaken: terugkeer, terugkeer en terugkeer''. Alle zaken zijn zeer zorgvuldig beoordeeld en wie vrijwillig terugkeert, krijgt voor de tussentijd altijd onderdak, aldus de zegsman.

Alternatief

Als het tentenkamp toch standhoudt, is Van der Laan bereid te kijken naar een alternatieve locatie. ''Deze buurt kan niet heel veel hebben. Als het niet langer fijn is voor de buurt, kijken we naar alternatieve locaties'', zo zei hij donderdagavond tegen de gemeenteraad.

Ook spelen de aankomende koude maanden daarin volgens hem een rol. De burgemeester benadrukte de complexiteit van de situatie. ''Dit is een groot internationaal probleem wat we zelfs in ons mooie dorp niet op kunnen lossen.''