AMSTERDAM - In Amsterdam zijn donderdagavond de slachtoffers van de Bijlmerramp herdacht.

Het is donderdag precies twintig jaar geleden dat een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer. Bij de ramp kwamen zeker 43 mensen om het leven.

De ramp wordt ieder jaar herdacht bij het monument dat op de plaats van het ongeluk is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Even na 18.00 uur begon een stille tocht naar het monument aan het Nellesteinpad. Om 18.35 uur, het tijdstip van de ramp, werd een minuut stilte gehouden. Daarna werden kransen gelegd.

Voorafgaand aan de stille tocht hield burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan een korte toespraak voor de aanwezigen. Tijdens de herdenking was zoals elk jaar een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost gesloten voor het vliegverkeer.

Getekend

''De Bijlmervliegramp is een gebeurtenis die zijn weerga niet kent'', zei Van der Laan tijdens de herdenking. ''Het heeft de stad, de wijk, de nabestaanden, buurtbewoners en reddingwerkers blijvend getekend. De jaren hebben de ergste pijnen misschien ingekapseld, maar niet verdreven.''

''Het heldhaftige optreden van zo velen en het algemene saamhorigheidsgevoel tijdens en direct na de vliegramp 20 jaar geleden, vormen de verhalen die we elkaar moeten blijven vertellen'', zei waarnemend stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, Emile Jaensch.