RIJSWIJK - De abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves die donderdagmiddag in de haven van Smir in Marokko arriveert, staat een zwaar onthaal te wachten.

De Marokkaanse regering liet dinsdag weten, niet blij te zijn met de komst van de boot. De autoriteiten kondigden woensdagavond aan te willen voorkomen dat aan boord van de Nederlandse boot daadwerkelijk abortussen worden uitgevoerd.

Abortus is verboden in Marokko. ''Het ministerie is hier nooit over geïnformeerd en heeft geen toestemming gegeven'', staat in een verklaring van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid. ''Het ministerie roept alle relevante autoriteiten op om alles te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de wet wordt gehandhaafd.''

Women on Waves liet eerder weten ervoor te zorgen dat de vrouwen uit Marokko die abortus willen laten plegen, van de wal naar de boot worden gebracht. De boot blijft tijdens de uitvoering van de medische ingrepen in internationale wateren om juridische vervolging te voorkomen.

Faciliteiten

Op de abortusboot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een abortus uit te voeren. In Marokko is het in de praktijk voor vrouwen die geld hebben geen probleem om een abortus te ondergaan, omdat er genoeg gynaecologen zijn die bereid zijn de operatie uit te voeren. Voor arme vrouwen ligt dat anders. Het aantal ongehuwde moeders is relatief hoog in Marokko.