In de Verenigde Staten hebben in de afgelopen maanden 85 mensen de salmonella-variant opgelopen die is aangetroffen op de gerookte zalm van het Nederlandse bedrijf Foppen.

Tien van hen moesten in ziekenhuizen worden opgenomen. Niemand is aan de voedselvergiftiging overleden. Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten, de Centers for Disease Control and Prevention, woensdag (plaatselijke tijd) laten weten aan het ANP.

Bij alle 85 mensen is de vrij zeldzame bacterie Salmonella Thompson gevonden. Die heeft ook in Nederland mensen ziek gemaakt. In totaal zijn er ongeveer 2500 soorten salmonella.

Toch benadrukken de Amerikanen dat nog niet definitief vaststaat dat de zalm van Foppen de bron van de salmonella-besmettingen is. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. Zo wordt aan patiënten gevraagd wat ze in de week voor besmetting hebben gegeten.

Costco

De gerookte zalm van Foppen werd verkocht in de Amerikaanse winkelketen Costco. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had eerder al laten weten dat er ongeveer 200 mensen in Nederland en 100 in de Verenigde Staten waren besmet.