RIJSWIJK - Het aantal uitgeproceerde asielzoekers dat zelfstandig en zonder toezicht het land verlaat is de afgelopen 4 jaar ruim 2,5 keer zo groot geworden, vooral door goede voorlichting.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gingen er in de eerste helft van 2008 nog 950 ‘vreemdelingen’ zelfstandig weer de grens over, in de eerste helft van 2012 was dat gestegen tot 2450. Een stijging van 267 procent.

Tegelijk daalde het aantal mensen dat gedwongen werd uitgezet lichtjes in dezelfde periode, namelijk van 3730 tot 3140.

Bekendheid

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken zit de verklaring voor de stijging in de bekendheid van een aantal maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn.

''Sinds enkele jaren zit er in asielzoekerscentra ook een internationale organisatie die afgewezen asielzoekers voorlicht over hoe zij zelf hun terugkeer kunnen regelen.'' Door die maatregelen kunnen mensen die terug moeten naar het land van herkomst, een steuntje in de rug krijgen vanuit Nederland om daar weer aan de slag te kunnen.

Veilig

Een andere verklaring voor de toegenomen vrijwillige terugkeer is dat steeds meer landen veilig worden verklaard na een periode waar dat juist niet het geval was. ''Daardoor durven mensen ook weer terug te gaan’’, aldus de woordvoerster.

De grootste groep afgewezen asielzoekers verlaat Nederland zelfstandig, maar onder toezicht. Dat aantal fluctueert gedurende de laatste 4 jaar, maar blijft over de hele linie schommelen rond de 5600.

In de eerste helft van 2012 verlieten vooral Irakezen (320), Chinezen (310), Brazilianen (290), Russen (270) en Turken (230) ons land zelfstandig. In totaal zijn dit jaar tot en met juni 11.440 vreemdelingen uit Nederland vertrokken.