DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Ron P. Dat heeft een woordvoerster van het OM in Den Haag woensdag gemeld.

Het OM eiste levenslang tegen P. voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap in 2005. De rechter kwam tot vrijspraak omdat er volgens hem onvoldoende wettig en overtuigend bewijs tegen P. is.

Het lichaam van Anneke van der Stap werd op 22 juli 2005 gevonden in de bosjes bij het Jaagpad in Rijswijk. P. werd eerder wel veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius, de geruchtmakende Puttense moordzaak.

Hij kreeg daarvoor vorig jaar in hoger beroep 18 jaar celstraf. In beide zaken heeft hij altijd ontkend.

USB-stick

P. had onder meer een USB-stick en een externe harde schijf van Anneke in zijn bezit. Ongeveer 2,5 uur na het laatste levensteken van de studente, chipte hij met haar pas bij een benzinestation in Scheveningen. Die omstandigheden vond de rechter zeer belastend, maar het was geen bewijs dat hij haar ook om het leven heeft gebracht, zei de rechtbank.

Voor de rechtbank staat vast dat Van der Stap het slachtoffer is geworden van een geweldsmisdrijf. Op 11 juli stapte Van der Stap op de trein van Enschede naar Den Haag. Op camerabeelden is te zien dat zij wel in Den Haag is aangekomen.

Wat daarna precies is gebeurd, heeft het onderzoek niet duidelijk kunnen maken.

Seksueel motief

Het OM gaat ervan uit dat P. Van der Stap doodde vanuit een seksueel motief. In de visie van de aanklager verkrachtte hij haar niet, omdat ze ongesteld was. De werkwijze zou dezelfde zijn geweest als bij Ambrosius.

De advocaat van P., Ruud van Boom, was woensdagmiddag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.